maandag 30 januari 2012

Reading on monday : 100% reisgidsen

Ik ga op reis en neem mee........
Zo aan het begin van het jaar ga je plannen maken wat te doen met de vakantie,weekeindjes weg.
Wat ik altijd een erge leuke besteding vind van vrije dagen is het bezoeken van steden.
Dat kan in het weekeind zijn maar ook door de weeks.(meestal ook een stuk goedkoper)
Je kan gewoon een reisje boeken naar een stad maar ik beleef van te voren ook al heel veel plezier aan de voorbereiding en kijken wat een stad allemaal in petto heeft.
Dat begint al met het kopen van een 100% boekje (de meeste steden hebben wel een boekje).
Ik kan daar uren in bladeren en noteren dat ik toch echt dat ene gebouw,straatje of winkel moet zien .
Er staan meestal zo'n 5/6 wandelingen in.Goed aangegeven met routes en namen van straten. En ook welke metro,tram,bus en trein je moet nemen.
Heel erg leuk om te doen,want juist doordat je de wandelingen volgt kom je op plekken waar je niet zo snel zou komen.
En dan is het ook erg leuk om de winkeltjes te bezoeken en dan te laten zien dat ze in het gidsje staan.
Dat waarderen ze. En een glimlach op iemands gezicht geeft een blij gevoel.

Je komt op de meest verrassende plekken.
Zo liepen we door Parijs en volgde één van de wandelingen.
Staan we opeens midden in Parijs in een prachtig door huizen omringde binnentuin. Er speelde kinderen,wandelde echtparen.Kunstenaars waren aan het schilderen, een jongen tokkelde op een harp,achter me werd een fotoshoot gedaan van twee meisjes. En wat vooral op viel was dat je niets hoorde buiten de tuin. Alsof heel Parijs niet bestond.We zijn op een bankje gaan zitten en heb genoten van wat we om ons heen zagen.

Of de keer dat we naar Kopenhagen zijn geweest en dan moet je zeker een bezoek brengen aan de zeemeermin (Hét symbool van Denemarken).

Via de wandeling wat deels per voet en deels varend over de rivier ging kwamen we aan bij de plek waar de zeemeermin op een rotsblok hoort te zitten. Dus toen de gids op de boot vroeg wie wil hier aan wal zeiden wij enthousiast Ja ! We vonden al dat de mensen om ons heen ons een beetje vreemd aankeken.We lieten dat voor wat het was. Maar al snel begrepen we hun blikken want er was GEEN zeemeermin te bekennen!De steen waar ze normaal op zit was leeg. Ze was precies op dat moment aan het logeren in een museum in China.Wat we wel konden zien waren livebeelden van de zeemeermin in China.Daar zat ze in een scherm op een nagebouwde steen. Jammer,maar dat staat natuurlijk niet in de boekjes. Ik ben in ieder geval wel op de plek geweest waar ze normaliter hoort te zitten.

En in Lissabon hebben we uren gelopen in de hitte omdat we volgens de 100% wandeling zeker de pasteis de Belém moesten hebben geproefd.

Onderweg wel mooie plekken gezien en bezocht.Prachtige uitzichten op de rivier de Taag.En ja daar was dan de Confeitaria de Belém,een drukste van jewelste,want iedereen wil het beroemde pasteitje proeven.En inderdaad lekker dat ze waren,niet groot maar wel heerlijk.En dat voor maar 75 eurocent.Ook van de nederlandse steden,zoals Amsterdam,Maastricht,Den Haag,Haarlem en Groningen zijn er 100% boekjes.Zeker ook een aanrader ,want ook zeker in eigen land is nog een hoop te ontdekken achter de grote winkelstraten.

Mijn volgende stedentrip wordt denk ik Stockholm. Eens kijken wanneer ik het 100% boekje ga aanschaffen.Ze hebben nu ook een app maar vind een boekje toch net even leuker.

100% reisgidsenGeen opmerkingen:

Een reactie posten